Diaet, koerperliche Leistungsfaehigkeit, Energiestoffwechsel und hormonelle Regulation bei hochtrainierten Marathonlaeufern

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Bibliographische Detailangaben
Englischer übersetzter Titel:Diet, physical performance and metabolic and hormonal regulation of highly-trained marathon runners
Autor:Dickhuth, H.H.; Huonker, M.; Rokitzki, L.; Lehmann, M.; Keul, Joseph
Herausgeber:Boening, D.; Braumann, Klaus-Michael; Busse, M.W.; Maassen, Norbert; Schmidt, W.
Erschienen in:Sport - Rettung oder Risiko für die Gesundheit? 31. Deutscher Sportärztekongress, Hannover 1988
Veröffentlicht:Köln: Dt. Ärzte-Verl. (Verlag), 1989, 1989. S. 305-308, Abb., Lit., Lit.
Format: Literatur (SPOLIT)
Publikationstyp: Sammelwerksbeitrag
Medienart: Gedruckte Ressource
Sprache:Deutsch
ISBN:3769101952
Schlagworte:
Online Zugang:
Erfassungsnummer:PU199411074413
Quelle:BISp

Abstract des Autors

World-class performance in marathon races can be achieved without any special dietary measures. It does not appear certain that special diets given for overcompensation to highly-trained athletes who already consume a higher proportion of carbohydrates can produce changes in performance and in metabolism or hormonal regulation. Therefore 14 well-trained marathon runners performed two runs of 31.9 km each with a 72-h interval. 7 participants were given a high (80%) carbohydrate diet after the first run, while a second group consumed mixed diet. The results show that a high carbohydrate diet under the conditions described produces only a slight increase in lactate utilisation, a slight reduction in the oxidation of fatty acids and a slight influence on performance. Verf.-Referat